"Amikor egy szép napon, valamilyen távoli, elhagyott, vad folyóparton találod magad, ahol nincs semmi és amikor megnézed, belédhasít: NEM HOZTAM MAGAMMAL A MATÉT ÉS A BOMBILLÁT.... Lehetetlen egy napot eltölteni úgy, hogy ne igyál egy matét. |
Kép és szöveg: Héctor Carricajo La Plata Provincia de Buenos Aires Argentina |
" Te vas a pasar un hermoso día de sol a un lejísimo lugar , agreste,desolado, junto al río . |
Por eso el título, sólo un argentino puede comprender esto.. Texto y cuadro Héctor Carricajo La Plata Provincia de Buenos Aires Argentina |
A bombilla és a kókuszdió |
A matét a bombilla segítségével isszuk a mate tökből. A bombilla tulajdonképpen egy filter, amit fordítva használ az ember: a tea nem benne, hanem körülötte van. A bombilla első megjelenési formája a maihoz hasonló volt, általában egy cső végére rögzített, növényi rostokból álló, gömbszerű szűrőként jelent meg, amit a felöntött mate felső nívójára tartottak és így akadályozták meg, hogy az apróra vágott levelek a matézó szájába jussanak. Ezért nevezték el coco-nak (kókuszdió), illetve a gömb alakút tukumán diónak (Argentína egyik tartományáról). |
A későbbiekben, amikor a keserűbb, szárral is kevert, darabos maték terjedtek el, ennek elkészítésére is újabb és újabbfajta bombillák jelentek meg, szinte mind fémből. Ezeknek a lapos fémszűrőknek a neve paletilla - lapát, lapátocska - volt. Azt is mondhatjuk, hogy a paletilla nem volt más, mint egy oldalán elvágott dióformájú szűrő, amit az egyik oldal felé enyhén meghajlítottak. Ha az éle felől nézzük, ez a lapát ahhoz a mosófához hasonlított, amivel réges régen a ruhát mosták az asszonyok, innen ennek a bombillának a neve. A név nemcsak a formára, hanem a funkcióra is utalt - a mate kimosására, távoltartására szolgáló szűrőeszköz volt. |
Milyen előnyökkel jártak ezek a formai változások? |
A hatékony szűrésen túl elsősorban azzal, hogy a matézók a szűrőt egyfajta kanálként használva, átmozgathatták, meglapogathatták, sőt teljesen átforgathatták a matét úgy, ahogyan ma már teljesen elfogadott módon tesszük. A matét ugyanis a mate ivása közben állandóan kezelni, piszkálni kell. Lapát, vagy lapát alakú szűrő nélkül a matézó praktikusan a mutatóujját használta arra, hogy a tökbe töltött, még száraz matét a tök egyik oldalára gyűjtse össze. A "paletilla" megszabadította a kézt ettől a nem túl gusztusos tevékenységtől, másrészt a bombillát igazi keverő-kavaró eszközzé tette. A matét már az ivás előtt át kell forgatni, majd a tök egyik oldalába húzni. Kevés hideg víz felöntése után óvatosan összekavarni, meglapogatni és ismét az egyik oldalra húzni. A rendes, első felöntés után a szűrő az öntet tetején marad, onnan szürcsöljük le a teát. Amikor elfogyott, a bombilla segítségével újra és újra el kell rendezni a tökben, időnként teljesen átforgatni, ahogy múlik a tea ereje, erősen nyomogatni kell. Tulajdonképpen a lapát alakú bombilla feltalálása után alakult ki a mate szertartása. Legyen az cimarrón, vagy mate, poros, vagy tört, a használat támasztotta szükség megtalálta a maga eszközeit és a bombilla kezdeti nádból kialakított primitív szívószála után a mai változatos fémszközökig fejlődött. |